CC polega na podaży zmiennej ilości węglowodanów, w zależności od zapotrzebowania na insulinę. W tym przypadku wyznacznikiem jest ilość treningów w ciągu tygodnia oraz ich intensywność. Carb Cycling rozpoczyna się od podzielenia dni w tygodniu, na dni low carb (LC) – dni o niskim spożyciu węglowodanów, moderate carb (MC) – dni o średnim spożyciu węglowodanów oraz high carb (HC) – dni o wysokim spożyciu węglowodanów. Zalecana ilość spożywania węglowodanów w poszczególnych dniach, to: 1,5-5,5g/kg w dni low carb, 2-7g/kg w dni moderate carb i 3-8g/kg w dni high carb.
Carb cycling jest specyficznym rodzajem sposobu odżywiania, przeznaczonym dla osób aktywnych fizycznie, szczególnie trenujących siłowo. Jest idealnym systemem pomagającym w redukcji osobom o typie endomorficznym, czyli takim, które mają spowolniony metabolizm i łatwo nabierają tkankę tłuszczową. Sprawdzi się doskonale także u tych osób, które chcą zbudować tkankę mięśniową, ograniczając przy tym przybieranie tkanki tłuszczowej.
Efekty diety Carb Cycling są bardzo zadowalające, w szczególności biorąc pod uwagę endomorfików, którym trudno jest przybierać na masie jednocześnie utrzymując stały poziom tkanki tłuszczowej. Jest również świetną metodą na dłuższą metę, gdyż nie przewiduje stagnacji oraz rzadko obserwuje się spadki koncentracji, samopoczucia czy zdolności fizycznych jak na typowych dietach low carb.
Zobacz także: Zdrowe śniadania. Jakie posiłki powinniśmy spożywać rano? [MAURICZTIP]