Roślina ta zawiera aż 46 antyoksydantów, co sprawia, że jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, chroniąc nas przed stresem oksydacyjnym, rozwojem nowotworów oraz opóźniając proces starzenia. Moringa nie bez powodów nazywana jest cudownym drzewem, gdyż ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybiczne. Oprócz antyoksydantów zawiera 36 składników przeciwzapalnych, witaminę A, B1, B2, B3, C, D, wapń, sód, potas ,żelazo, fosfor, miedź, chrom, mangan, cynk, białko i błonnik. Ponadto Moringa zawiera 18 aminokwasów włączając w to 8 aminokwasów endogennych. Wspomaga procesy widzenia, regenerację mięśni i stawów oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Młode liście mają smak rzeżuchy, więc można je spożywać podobnie jak szpinak. Po ususzeniu i zmieleniu stanowią idealny dodatek do zup, sałatek, jogurtów i koktajli. Owoce oraz młode pędy Moringi najlepiej spożywać po ugotowaniu.
Olej z Moringi idealnie nadaje się do masażu, łatwo się wchłania oraz idealnie nawilża. Polecany jest również do pielęgnacji włosów.
Nie zaleca się stosowania korzeni, kory i kwiatów w czasie ciąży, gdyż substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.