Asafetyda nie tylko pomaga wzbogacić smak potraw, lecz także wpływa pozytywnie na cały nasz organizm, pozwalając zwalczyć i uniknąć wielu chorób. Kwasy fenolowe zawarte w przyprawie odpowiadają, za utrzymanie prawidłowego cukru we krwi, co chroni nas przed cukrzycą. Asafetyda zawiera także duże ilości kumaryny, która pomaga regulować ciśnienie krwi. Jest znanym środkiem przeciwbakteryjnym, dzięki czemu usprawnia pracę układu oddechowego i działa wykrztuśnie. Zalecana jest osobom z depresją lub nerwicą, gdyż wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Według niektórych badań, może spowalniać lub całkowicie blokować powstawanie komórek nowotworowych, wspomaga także proces regeneracyjny w tkankach, a substancje antywirusowe zawarte w przyprawie wspomagają układ odpornościowy i chronią przed grypą.
Przyprawę dostaniemy w każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Najczęściej dostępna jest w postaci proszku lub granulek, które mogą być dodawane bezpośrednio do potrawy. Asafetydę zaleca się przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż jej zapach może wpływać na inne produkty. Przyprawa sprawdzi się doskonale w daniach wegetariańskich oraz wszelkich potrawach mięsnych. Należy jednak uważać by nie przypalić Asafetydy, gdyż jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć cały smak potrawy.
Asafetyda stosowana w rozsądnych ilościach, nie przekraczających 500 mg dziennie, jest zupełnie bezpieczna. Jej nadmierne spożycie może jednak wywołać biegunkę, wymioty oraz dyskomfort przy oddawaniu moczu. Nie jest polecana karmiącym matkom i kobietom w ciąży, gdyż posiada właściwości poronne.