Łuska gryczana dobra na wszystko

Do tej pory używana głównie w przemyśle tekstylnym, teraz wkracza na rynek spożywczy. Łuska gryczana zyskuje coraz większą popularność, ze względu na swój bogaty i odżywczy skład, który został potwierdzony w wielu publikacjach naukowych.

Jakie właściwości posiada łuska gryczana?

Przez wiele lat, ludzie zdawali sobie sprawę z właściwości odżywczych gryki, jednak wykorzystywali tylko jej wewnętrzną część, a łuski traktowano jako odpadki. Okazało się jednak, że mielona łuska gryczana ze względu na zawartość wielu cennych składników odżywczych, może pozytywnie oddziaływać na nasz organizm. Zawarty w łuskach błonnik, którego w 100 g produktu jest aż 80 g, skutecznie poprawia pracę jelit, usuwając zaparcia i wzdęcia. Doskonale wspomaga redukcję masy ciała, reguluje ciśnienie tętnicze oraz zmniejsza ryzyko występowania cukrzycy.  Ma także właściwości prebiotyczne, czyli wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym oraz zapobiega nowotworom jelita grubego. Łuska gryki bogata jest w przeciwutleniacze, które wspomagają oczyszczanie organizmu z wolnych rodników, zapobiegają występowaniu miażdżycy, zawałom i alergiom. Zawartość witamin z grupy B w łuskach gryczanych, które biorą udział w wielu procesach metabolicznych, pomaga dbać o stan naszej skóry oraz panować nad stresem. 

Jak stosować łuskę gryki w kuchni?

Łuskę gryczaną najlepiej zakupić w postaci zmielonej. Dostaniemy ją w każdym sklepie ze zdrową żywnością, na pułkach w dziale eko, czy sklepach internetowych. Taki proszek będzie doskonałym dodatkiem do jogurtów, kefirów, owsianek, czy smoothie. Zaleca się, by dzienne spożycie mielonej łuski gryczanej nie przekraczało 3 łyżeczek dziennie.

Zobacz również: Co Anna Lewandowska poleca zamiast kawy? A co zamiast śmietany, twarogu, mleka i mąki? Zdrowe zamienniki by Ann

Twerkout na brzuch z Domi Śliwińską

Więcej o: