Owoc baobabu obniża masę ciała, regeneruje tkanki oraz dodaje energii

Baobab, a dokładniej owoc baobabu to rekordzista pod względem zawartości witamin i minerałów. Nic dziwnego, że w tak szybkim tempie zyskał miano superfoods. Zawiera 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 3 razy tyle potasu co banan i dwukrotnie więcej wapnia niż mleko.

Co zawierają owoce baobabu?

W tych owocach znajdziemy mnóstwo błonnika, który odpowiada za prawidłowe procesy trawienne, usprawnia cały układ pokarmowy, w szczególności jelita, oraz duże ilości potasu, który jest cennym elektrolitem, a ponadto odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz tkanki mięśniowej. W owocach baobabu znajdziemy również witaminę A, magnez, cynk, tiaminę, witaminę B6 oraz bioflawonoidy. 

Jak owoce baobabu wpływają na nasz organizm?

Obniżają ciśnienie krwi, dodają energii, redukują poziom stresu oraz poprawiają odporność. Dbają także o nawodnienie organizmu i zwiększają odporność, a dzięki temu, że są niskokaloryczne, nie zagrażają naszej sylwetce. Badania przeprowadzone w Oxford Brookes University udowodniły, że owoce te są bogate w polifenole i zmniejszają trawienie skrobi oraz reedukują poziom cukru we krwi.

Jak wprowadzić baobab do diety?

Owoce baobabu najczęściej możemy spotkać w postaci sproszkowanej, którą z powodzeniem możemy dodawać do smoothie, soków, czy jogurtów. Taki sproszkowany owoc baobabu można przechowywać nawet przez 24 miesiące.

Co oprócz owoców? 

Obok owoców baobabu godny polecenia jest również olej i jego nasion. Można go używać w kuchni, ale także do zwalczania problemów skórnych. Olej z nasion baobabu zawiera kompozycję przeciwutleniaczy, w tym regenerującą witaminę A oraz działającą przeciwstarzeniowo witaminę E, co czyni go idealnym preparatem przeciwzmarszczkowym. 

Zobacz także: Antyoksydanty w codziennej diecie. Zacznij czerpać to, co najlepsze z natury

Więcej o:
Copyright © Agora SA