W tych owocach znajdziemy mnóstwo błonnika, który odpowiada za prawidłowe procesy trawienne, usprawnia cały układ pokarmowy, w szczególności jelita, oraz duże ilości potasu, który jest cennym elektrolitem, a ponadto odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz tkanki mięśniowej. W owocach baobabu znajdziemy również witaminę A, magnez, cynk, tiaminę, witaminę B6 oraz bioflawonoidy.
Obniżają ciśnienie krwi, dodają energii, redukują poziom stresu oraz poprawiają odporność. Dbają także o nawodnienie organizmu i zwiększają odporność, a dzięki temu, że są niskokaloryczne, nie zagrażają naszej sylwetce. Badania przeprowadzone w Oxford Brookes University udowodniły, że owoce te są bogate w polifenole i zmniejszają trawienie skrobi oraz reedukują poziom cukru we krwi.
Owoce baobabu najczęściej możemy spotkać w postaci sproszkowanej, którą z powodzeniem możemy dodawać do smoothie, soków, czy jogurtów. Taki sproszkowany owoc baobabu można przechowywać nawet przez 24 miesiące.
Obok owoców baobabu godny polecenia jest również olej i jego nasion. Można go używać w kuchni, ale także do zwalczania problemów skórnych. Olej z nasion baobabu zawiera kompozycję przeciwutleniaczy, w tym regenerującą witaminę A oraz działającą przeciwstarzeniowo witaminę E, co czyni go idealnym preparatem przeciwzmarszczkowym.
Zobacz także: Antyoksydanty w codziennej diecie. Zacznij czerpać to, co najlepsze z natury