Kilokalorie, czasem zwane też po prostu kaloriami i oznaczane jako "kcal", to miara energii, jaką otrzyma nasz organizm jedząc dany produkt. Ilość kalorii, jakich potrzebujemy by utrzymać wagę, zależna jest od tego, jak wiele energii zużywamy na funkcjonowanie. Osoby uprawiające sport potrzebują jej naturalnie więcej niż te zawodowo siedzące na kanapie, osoby cięższe - więcej od lżejszych, a wyższe — od niższych.
Jak tę niezbędną ilość kalorii wyliczyć? Nie jest to trudne: w internecie dostępne są kalkulatory, które na podstawie podanych informacji (wiek, waga, wzrost, aktywność fizyczna) i specjalnego wzoru wyliczają dzienne całkowite zapotrzebowanie na kalorie. Co do zasady przyjmuje się, że aby przytyć w zdrowy sposób, należy dostarczyć organizmowi 20% energii więcej, niż tego potrzebuje.
Wprawdzie to truizm, ale główną zasadą diety wysokokalorycznej jest jedzenie większych posiłków. Dieta ta nie ma specjalnych wymogów i zakazów czy nakazów, jednak warto wiedzieć, że istnieją produkty, które pozwalają dostarczyć nam od razu więcej kalorii w stosunku do swojej objętości. Należą do nich np. ryż, makarony, orzechy, jajka czy tłuszcze. Jednocześnie dobrze jest unikać tzw. śmieciowego jedzenia. Fast foody rzeczywiście zawierają wiele kalorii, jednak prawie w ogóle wartości odżywczych, które są nam przecież niezbędne. Chcąc przybrać na masie, powinniśmy także ograniczyć wysiłek fizyczny — może poza ćwiczeniami siłowymi, jeśli chodzi nam nie o efekt zdrowotny, a o rozbudowę mięśni.