Dieta niskopurynowa - zasady prawidłowego odżywiania

Osoby chorujące na artretyzm zwykle rezygnują z aktywnego uprawiania sportu, co ma związek z uczuciem silnego bólu pojawiającym się w stawach. O ile wzmożona aktywność fizyczna nie wpływa negatywnie na rozwój choroby, to towarzyszące schorzeniu obniżenie sprawności ruchowej zwykle skutecznie przeszkadza w osiąganiu odpowiednich rezultatów w każdej dyscyplinie, która obciąża układ stawowy. Pomocna może okazać się dieta niskopurynowa.

Zakwaszenie organizmu skutecznie upośledza proces regeneracji komórek, wchłaniania składników odżywczych i eliminacji szkodliwych produktów przemiany materii. Szczególną szkodliwość dla organizmu wykazuje obecność nadmiernej ilości kwasu moczowego, który niewydalony odkłada się m.in. w układzie stawowym. Objawem jest nie tylko zaburzenie prawidłowej funkcji stawów, ale także nawracające uczucie silnego bólu, które uniemożliwia aktywne uprawianie sportu. W takiej sytuacji warto zastosować dietę niskopurynową.

Dieta niskopurynowa – zasady

Ten sposób odżywiania przewiduje stosowanie produktów ubogich w puryny, co ma doprowadzić do obniżenia poziomu kwasu moczowego w organizmie. Podobnie jak dieta ujemnych kalorii, jadłospis niskopurynowy faworyzuje przede wszystkim owoce i warzywa, ale uwaga – w tym przypadku nie jest zalecane wszystko co zielone i naturalne.

Jak w każdej diecie, także w tym przypadku podstawę stanowi regularne spożywanie posiłków. Zalecany jadłospis przewiduje 5 porcji dziennie i 2 litry płynów. Należy wyraźnie zaznaczyć, że kolacja powinna być jedzona najpóźniej 3 godziny przed snem.

Jakie produkty są zakazane w diecie niskopurynowej?

Dieta ubogopurynowa zakłada eliminację produktów, których przemiana skutkuje wytworzeniem powyżej 100 mg kwasu moczowego. Należą do nich:

tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina),
• mięso (wieprzowe, wołowe, jagnięce, cielęce, dziczyzna, pieczony drób),
• wędliny konserwowe,
• wszelkiego rodzaju wywary z mięsa lub kości,
• wędzone i tłuste ryby (makrela, karp, łosoś, śledź),
• krewetki,
• niektóre warzywa (por, kalafior, papryka, zielony groszek, brokuły, brukselka).

Zakazane są też napoje gazowane, kawa, herbata i kakao.

Zalecane są natomiast produkty, z których powstaje mniej niż 50 mg kwasu moczowego. Należą do nich przede wszystkim:

• owoce (jabłka, gruszki, maliny, truskawki, pomarańcze, ananasy),
• warzywa (marchew, cukinia, czerwone buraki, pomidory i ogórki),
• miód,
• przetwory owocowe (np. dżemy),
• kasze,
• ryż,
• makaron,
• białe pieczywo.

Więcej o: