Przechodząc na dietę makaronową powinniśmy jeść co najmniej jeden posiłek dziennie oparty głównie o makaron (najlepiej z pszenicy durum lub razowy) wraz z warzywami. Z mięsa w czasie trwania diety powinniśmy zrezygnować całkowicie, lub w ostateczności przerzucić się na niezbyt duże ilości ryb i owoców morza. Jeśli wolimy, akceptowalne są także dwa mniejsze dania oparte o makaron - na obiad oraz kolację. Jadłospis diety makaronowej zakłada ponadto spożywanie jeszcze trzech innych, lekkich posiłków dziennie, np. musli z jogurtem naturalnym na śniadanie, kilku sucharków i owocu przed obiadem, a na podwieczorek - jabłka.
Klasycznym przepisem diety makaronowej jest Spaghetti (Pasta) Leonardo.
Składniki:
- oliwa z oliwek;
- kilka (4-6) cienko pokrojonych pomidorów śliwkowych;
- dwa cienko pokrojone, małe kabaczki;
- oregano;
- bazylia;
- czerwona papryka;
- ser parmezan;
- sól;
- ugotowany wcześniej makaron Fusilli lub Spaghetti.
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni wlewamy pół szklanki oliwy. Dokładamy pomidory i kabaczki, posypujemy ziołami. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. W międzyczasie nakładamy makaron do miseczek. Po ugotowaniu nakładamy warzywa na makaron, delikatnie kropiąc go oliwą pozostałą z gotowania.
Podobnie jak w przypadku innych skutecznych diet o niezbyt wysokim rygorze, w zależności od stanu wyjściowego możemy liczyć na około cztery kilogramy mniej już po dwóch tygodniach trwania diety.
Poza spadkiem wagi makaron przyśpiesza przemianę materii, a to dzięki znacznej zawartości skrobi i błonnika. Dlatego też po zakończeniu diety łatwiej jest utrzymać lub nawet dalej obniżać wagę ciała. Dodatkowo makarony zawierają w sobie witaminy A i D, które pozytywnie wpływają na wzrok oraz na układ kostny i nerwowy.