Czy dieta beztłuszczowa to dobra metoda na utratę wagi?

Dieta beztłuszczowa może przynieść nam skuteczną utratę zbędnych kilogramów, pod warunkiem, że nie będziemy działać zbyt radykalnie. Jak zoptymalizować dietę beztłuszczową, by zażegnać nadwagę lub otyłość?

Dieta beztłuszczowa – co jeść i czego nie jeść?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta beztłuszczowa niesie ze sobą eliminację tłuszczów z planu żywieniowego. Jednak nie o wszystkie rodzaje tłuszczów tutaj chodzi, ale o tłuszcze zwierzęce. Pamiętajmy, że tłuszcz, jako składnik pokarmowy, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego absolutnie nie powinniśmy całkowicie pozbywać się go w codziennym menu. W diecie beztłuszczowej zaleca się zatem spożywanie zdrowych tłuszczów nienasyconych w odpowiednio zrównoważonych ilościach. Niewskazane produkty to:

tłuste typy mięs,
śmietana,
tłuste sery,
tłuste mleko,
smalec, słonina,
kiełbasy, boczek, pasztety, balerony i inne tłuste wędliny.

Ponadto zakazane jest spożywanie słodyczy, dań smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu (ewentualnie z odrobiną oliwy), tłustych sosów, dań panierowanych. Jadłospis opieramy na:

warzywach i owocach
serach, mleku i jogurtach o obniżonej zawartości tłuszczu
chudym mięsie i rybach przygotowywanych bez tłuszczu
produktach pełnoziarnistych
oliwie, dobrej jakości olejach roślinnych

Ze względu na ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, z dietą beztłuszczową wiele cech wspólnych mają dieta bezmięsna i dieta cholesterolowa. Skutkiem diety beztłuszczowej jest stopniowa utrata wagi w granicach 4-5 kg na miesiąc.

Dieta beztłuszczowa – jadłospis na cały dzień

Śniadanie: kasza jaglana na chudym mleku z owocami
2 śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z hummusem, papryką, sałatą i ogórkiem
Obiad: ryż, pierś kurczaka gotowana w warzywach
Podwieczorek: niskotłuszczowy jogurt z dodatkiem płatków owsianych i orzechów
Kolacja: kromka razowego chleba, twarożek z pomidorami

Dieta beztłuszczowa – przepis na pierś z kurczaka pieczoną bez tłuszczu

Czas przygotowania: 1,5 h

Składniki:

podwójny filet z piersi kurczaka
oregano, curry, papryka chili
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego

Opis przygotowania:

Kurczaka myjemy, kroimy na 5-6 mniejszych kawałków, skrapiamy sosem sojowym i nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie układamy mięso na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

Zobacz: Toniki do zadań specjalnych. Spalający tłuszcz, podnoszący odporność, nawadniający organizm [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.