Jak sama nazwa wskazuje, dieta beztłuszczowa niesie ze sobą eliminację tłuszczów z planu żywieniowego. Jednak nie o wszystkie rodzaje tłuszczów tutaj chodzi, ale o tłuszcze zwierzęce. Pamiętajmy, że tłuszcz, jako składnik pokarmowy, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego absolutnie nie powinniśmy całkowicie pozbywać się go w codziennym menu. W diecie beztłuszczowej zaleca się zatem spożywanie zdrowych tłuszczów nienasyconych w odpowiednio zrównoważonych ilościach. Niewskazane produkty to:
tłuste typy mięs,
śmietana,
tłuste sery,
tłuste mleko,
smalec, słonina,
kiełbasy, boczek, pasztety, balerony i inne tłuste wędliny.
Ponadto zakazane jest spożywanie słodyczy, dań smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu (ewentualnie z odrobiną oliwy), tłustych sosów, dań panierowanych. Jadłospis opieramy na:
warzywach i owocach
serach, mleku i jogurtach o obniżonej zawartości tłuszczu
chudym mięsie i rybach przygotowywanych bez tłuszczu
produktach pełnoziarnistych
oliwie, dobrej jakości olejach roślinnych
Ze względu na ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, z dietą beztłuszczową wiele cech wspólnych mają dieta bezmięsna i dieta cholesterolowa. Skutkiem diety beztłuszczowej jest stopniowa utrata wagi w granicach 4-5 kg na miesiąc.
Śniadanie: kasza jaglana na chudym mleku z owocami
2 śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z hummusem, papryką, sałatą i ogórkiem
Obiad: ryż, pierś kurczaka gotowana w warzywach
Podwieczorek: niskotłuszczowy jogurt z dodatkiem płatków owsianych i orzechów
Kolacja: kromka razowego chleba, twarożek z pomidorami
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
oregano, curry, papryka chili
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
Opis przygotowania:
Kurczaka myjemy, kroimy na 5-6 mniejszych kawałków, skrapiamy sosem sojowym i nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie układamy mięso na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.