Dieta niskosodowa - sposób na unormowane ciśnienie i zdrowe nerki

W leczniczej diecie niskosodowej ograniczamy spożywanie soli kuchennej oraz produktów mających ją w składzie. Na czym dokładnie polega dieta niskosodowa?

Jakie są zasady diety niskosodowej?

Dieta niskosodowa opiera się na takich samych zasadach, co dieta na nadciśnienie oraz dieta nerkowa. W każdej z nich nadrzędną regułą jest ograniczenie w jadłospisie soli, która niestety spożywana jest przez większość z nas w zbyt dużych ilościach. Zalecane jest jak najbardziej skąpe solenie potraw oraz unikanie produktów gotowych zawierających znaczne ilości soli. Z jadłospisu eliminujemy: żywność instant, fast foody, słone przekąski, konserwy, produkty wędzone i marynowane, mocno solone wędliny. Ponadto unikamy mieszanek przyprawowych z zawartością soli (lepiej zastąpić je ziołami).

Dla kogo dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa wspiera serce, chroni przed nadciśnieniem oraz innymi chorobami układu krążenia, jest także pomocna w leczeniu przewlekłych chorób nerek. Ponadto w przypadku osób z nadwagą i otyłością, których nagminnym zwyczajem jest spożywanie zbyt dużych ilości soli i dań solonych, dieta niskosodowa może przyczynić się do redukcji wagi. Ograniczając sól przeciwdziałamy bowiem gromadzeniu się nadmiernych ilości wody w organizmie, tym samym stajemy się lżejsi.

Dieta niskosodowa – jadłospis

Śniadanie: 2 jaja na miękko, 2 kromki chleba z małą ilością soli, rzodkiewka, ogórek
2 śniadanie: jogurt z musli
Obiad: lekka zupa pomidorowa, łosoś pieczony w folii (przyprawiony koperkiem i sokiem z cytryny), ryż, zielona sałata skropiona cytryną
Podwieczorek: sałatka owocowa
Kolacja: kanapki z wędliną o niskiej zawartości soli, pomidory

Dieta niskosodowa – przepis na kurczaka curry bez dodatku soli

Przygotowujemy:

duży filet z piersi kurczaka
200 ml mleczka kokosowego
200 ml jogurtu greckiego lub chudej śmietany
1 paprykę czerwoną
1 cebulę
2 ząbki czosnku
paprykę chili
przyprawę curry bez soli
sok z cytryny
olej

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oleju, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę curry, chili, odrobinę soku z cytryny. Nacieramy mięso przyprawami i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Następnie podsmażamy mięso, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i posiekaną cebulę, smażymy kilka minut. Dolewamy mleczko kokosowe, dusimy przez chwilę, stopniowo dodajemy jogurt lub śmietanę, mieszamy. Dodajemy ząbek czosnku, curry, chili i sok z cytryny do smaku. Dusimy jeszcze przez chwilę. Potrawę podajemy z ryżem.

Czas przygotowania: 1 godzina

Zobacz: Toniki do zadań specjalnych. Spalający tłuszcz, podnoszący odporność, nawadniający organizm [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.