Istnieją dwie wersje diety wodnej, w tym surowa, zakładająca całkowite zastąpienie niektórych posiłków dużymi porcjami wody i mniej restrykcyjna, zakładająca tylko ograniczenie wielkości i kaloryczności posiłków wraz ze wzrostem spożycia wody. Jeśli chcemy zastosować dietę wodną, zdecydowanie warto postawić na ten drugi wariant. Jest on dużo bardziej racjonalny, bezpieczny i z dużo większym prawdopodobieństwem poprowadzi nas do trwałej utraty wagi. Warto pamiętać, aby diety wodnej nie mylić z dietą płynną, która choć ma podobną nazwę, polega na czymś innym.
Stosując dietę wodną pijemy dziennie około 2-3 l wody w podzielonych, nie za dużych porcjach. Dzień rozpoczynamy od dużej szklanki wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Przed każdym posiłkiem (ok. 20-30 minut) pijemy szklankę wody, czynność tę powtarzamy także około 1-1,5 godziny po posiłkach. Jednocześnie ograniczamy kaloryczność potraw, wyrzucamy z menu wszelkie niezdrowe, tłuste, przetworzone pokarmy, produkty z białej mąki, słodycze. Jemy zdrowo, jadłospis opieramy na chudym nabiale i mięsie, rybach, warzywach, produktach zbożowych, owocach.
Ile można schudnąć na diecie wodnej? Jeśli obniżymy kaloryczność posiłków o ok. 400 kcal w stosunku do naszego dziennego zapotrzebowania, a dodatkowo będziemy aktywni fizycznie, dieta wodna pomoże nam schudnąć kilka kg w miesiąc. Opinie o diecie wodnej są różne, niektórym udało się na niej zrzucić nawet do 10 kg, u innych efekty były nieco mniej spektakularne. Jedno jest pewne, lepiej racjonalnie komponować posiłki i chudnąć wolniej, aniżeli znacznie obciąć spożywane kalorie, pić niemal wyłącznie wodę i zrzucić dużo w krótkim czasie – taki efekt na pewno nie będzie trwały.
Oto przykład racjonalnego jadłospisu w diecie wodnej. Jednocześnie pamiętajmy o piciu wody przed śniadaniem, po kolacji i między posiłkami.
Śniadanie: grahamka, twarożek ze szczypiorkiem, pomidor
2 śniadanie: grejpfrut, kromka chrupkiego pieczywa
Obiad: kasza jaglana z warzywami i kurczakiem
Podwieczorek: koktajl z jogurtu i garści jagód
Kolacja: 2 kromki razowego chleba z tuńczykiem, sałatą, oliwkami i papryką