Badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie pestek arbuza może wyleczyć nawet chorobę wrzodową żołądka. Co ważne, ich jedzenie nie powoduje skutków ubocznych.
Pestki arbuza mają też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
To źródło magnezu, cynku, żelaza, witaminy z grupy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Warto jednak, aby od czasu do czasu znalazły się na naszym talerzu, ale my proponujemy herbatkę z pestek arbuza. Wspomaga pracę nerek - zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i piasku w nerkach, a ponadto zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie!
Przepis na herbatkę z pestek arbuza:
Około 30 pestek z arbuza należy wysuszyć, zmielić i gotować przez 15 minut w 2 litrach wody. Gotowe!
WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.