Ostropest. Usuwa toksyny, chroni wątrobę i jest źródłem błonnika

Ostropest plamisty zaliczany jest do grupy "superfoods", czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Wyjątkowo korzystnie wpływa na kondycję i pracę wątroby. Posiada dużą ilość witamin, minerałów i składników odżywczych. Warto włączyć go do swojej diety, gdyż ze względu na swój bogaty skład, może być doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety.

Ostropest - czym jest

Ostropest plamisty jest rośliną należącą do rodziny astrowatych. Najczęściej występuje w Europie i Ameryce Północnej. Pozytywnie wpływa na wątrobę, dlatego często jest polecany osobom mającym problemy trawienne.

Na rynku dostępny jest w różnych formach - sproszkowanej, nasion, tabletek, kapsułek. Jednak najlepiej wybierać jego jak najbardziej naturalną formę - nasiona w całości lub zmielone. 

Farmaceutyki zawierające wyciąg z owoców ostropestu plamistego wykorzystywane są przy leczeniu marskości wątroby oraz zatruć  Farmaceutyki zawierające wyciąg z owoców ostropestu plamistego wykorzystywane są przy leczeniu marskości wątroby oraz zatruć  Shutterstock

Ostropest - właściwości

Ostropest zawiera cenne związki, w tym sylimarynę, która wspomaga usuwanie toksyn i działa przeciwzapalnie. Chroni ona wątrobę przed szkodliwymi substancjami i wspomaga jej regenerację. Wpływa na procesy trawienne i zwiększa wytwarzanie żółci. Dlatego ta roślina często jest wykorzystywana w procesie leczenia wirusowego zapalenia wątroby.

W ostropeście znajduje się duża ilość flawonoidów, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają starzeniu się skóry. Warto również sięgnąć po olej z ostropestu - jest cennym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które dobroczynnie wpływają na serce i układ naczyniowy.

Regularnie spożywany ostropest pomoże obniżyć za wysoki poziom cholesterolu, a także glukozy we krwi. Będzie przeciwdziałał tworzeniu się kamieni nerkowych i wpłynie na poprawę nastroju.

W 100 g nasion ostropestu znajdziemy aż 26 gram błonnika pokarmowego. To oznacza jedno - spożywany regularnie może nam pomóc w kontrolowaniu masy ciała, a nawet zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Ostropest - jak go spożywać

Najlepiej kupić ostropest w formie zmielonych nasion. Można nimi posypywać kanapki, sałatki, czy dodawać go do zup, owsianek i zdrowych koktajli.

Sprawdzi się też, jako dodatek do soków, jogurtów, czy kefiru.

Ostropest - działanie uboczne

Tak, jak w przypadku większości produktów, nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywania ostropestu. 2-3 łyżeczki dziennie z pewnością wystarczą. Powinniśmy, jednak zacząć od niewielkiej ilości, gdyż może on uczulać i powodować reakcje alergiczne.

Pamiętajmy, że ostropest wpływa na obniżenie cukru we krwi, więc osoby chorujące na cukrzyce powinny mieć to na uwadze.

Ostropest nie powinien być spożywany przez kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne -  może zmniejszać ich skuteczność. Przeciwwskazaniem do stosowania ostropestu jest także ciąża, karmienie piersią i problemy z drogami żółciowymi.

Zobacz: Dieta ABS. 12 produktów na płaski brzuch

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.