Lapacho. Słynna herbata Inków zwalcza bakterie i podnosi odporność organizmu

Lapacho, nazywana inaczej herbatą Inków, jest niezwykle popularnym napojem wśród plemion Ameryki Południowej i Środkowej. W tamtejszych rejonach stosuje się ją w przypadku niemalże wszystkich dolegliwości - od przeziębienia, aż po chorobę nowotworową. Uważana jest za cudowny lek, dzięki swoim niezwykłym właściwościom prozdrowotnym. Sprawdź, jak ją stosować i czy jest bezpieczna dla zdrowia.

Lapacho - czym jest

Lapacho jest drzewem, które rośnie w wilgotnych lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Południowej. Wyskrobuje się wewnętrzną warstwę jego kory, pozyskując susz, który staje się bazą napoju nazywanego herbatą Inków.

Napar z lapacho staje się coraz bardziej popularny i nic dziwnego - jego właściwości lecznicze od lat są doceniane i wykorzystywane między innymi przez plemiona Inków. Stosują oni lapacho niemal na wszystkie dolegliwości.

Najnowsze badania naukowe potwierdziły niektóre z właściwości prozdrowotnych lapacho. Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele przeciwwskazań do spożywania tego napoju, gdyż posiada liczne działania niepożądane.

 

Lapacho - właściwości

Lapacho jest silnym przeciwutleniaczem - zwiększa odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się skóry. Wykazano, że ma też działanie przeciwnowotworowe,przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.

Długotrwałe spożywanie herbaty Inków skutecznie redukuje ból związany z zapaleniem stawów, niweluje powstawanie obrzęków i przyspiesza gojenie się ran na skórze. Przeciwdziała też szkodliwym wirusom i pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Warto wspomnieć, że napar z lapacho posiada właściwości antydepresyjne. Badania naukowe potwierdziły, że herbata Inków stosowana równocześnie z lekami na depresję przynosi dużo lepsze i szybsze rezultaty.

 

Lapacho - zastosowanie

Lapacho można spożywać w kliku postaciach: odwaru, nalewki, proszku, wyciągu, czy też ekstraktu. Najpopularniejszym sposobem korzystania z dobrodziejstw lapacho jest oczywiście napar. 1-2 łyżki rozdrobnionej kory należy zalać 1 szklanką wody, doprowadzić powoli do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu, a następnie przecedzić.

Należy pić do 3 kubków naparu dziennie. Można go używać także w formie zewnętrznej, jako płukanek, okładów, czy do przemywania skóry.

Można przyrządzić również nalewkę - garść rozdrobnionej kory zalewamy 50 proc. alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie. W tym czasie nalewkę należy wstrząsać, co drugi dzień.

W sklepach ze zdrową żywnością możemy też dostać ekstrakt z lapacho lub korę w formie sproszkowanej. 

Lapacho - przeciwwskazania

Należy wspomnieć o przeciwwskazaniach do stosowania lapacho. Przede wszystkim ze względu na lapachol - substancję czynną, znajdującą się w korze tego drzewa, która zmniejsza krzepliwość krwi.

Ponadto lapachol może wchodzić w interakcje z lekami - między innymi aspiryną i innymi, które rozrzedzają krew. Po herbatę Inków nie mogą sięgać osoby chorujące na hemofilię, te z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowym.

Spożywanie lapacho jest też niewskazane w przypadku kobiet w ciąży, tych karmiących piersią i dzieci.

Pamiętajmy jednocześnie, by nie przesadzać z ilością - 3 filiżanki naparu wypijane w ciągu dnia to maksimum. W innym przypadku mogą wystąpić nudności, zawroty głowy i reakcje alergiczne.

 

Zobacz: Surowe kakao. Poprawia humor, redukuje stres i wydłuża życie

 

Więcej o: