Na ten chleb możesz sobie spokojnie pozwolić na diecie!
Ezechiel, jeden z proroków Starego Testamentu, według Biblii dostał od Boga przykazanie poszczenia przez prawie 400 dni. Mógł żywić się jedynie chlebem z pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, prosa i orkiszu. Dziś chleb ten nazywamy esseńskim i istnieją jego różne modyfikacje.
Chleb Ezechiela jest elementem między innymi diety opartej na dopasowaniu jedzenia do grupy krwi. Jest on dużo zdrowszy, ponieważ został upieczony z ziaren, które wypuściły już kiełki. Zawierają one w sobie znacznie więcej witamin, przeciwutlaniaczy i łatwo przyswajalnych mikroelementów. Jest w nich także więcej białka i mniej skrobi.
Chleb jest szczególnie polecany osobom, które po tradycyjnym pieczywie cierpią na wzdęcia, choć -uwaga! - nie jest on pozbawiony glutenu.
Chleb esseński możemy upiec sami lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością - tradycyjnym bądź internetowym.
Przepis na chleb wg VitaNatural:
Składniki:
pół szklanki żytniego zakwasu
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
6 kopiastych łyżek mąki jęczmiennej
6 kopiastych łyżek mąki z prosa
6 kopiastych łyżek mąki orkiszowej
¼ szklanki suszonej soczewicy
1 szklanki suszonego bobu
1 płaska łyżka soli
mąka pszenna do podsypywania
Wykonanie:
Przygotowywanie chleba zaczynamy dzień wcześniej. Wieczorem zalewamy wodą bób i soczewicę i odstawiamy na 12-16 godzin. W osobnej misce – również wieczorem – mieszamy dokładnie żytni zakwas z 3 łyżkami mąki pszennej, 3 łyżkami mąki jęczmiennej, 3 łyżkami mąki z prosa i mąki orkiszowej oraz z ok. 1,5 szklanki ciepłej wody (ciasto powinno być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego). Przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin, aby powstały w ten sposób zaczyn dobrze sfermentował.
Po 12-16 godzinach odcedzamy bób z soczewicą i mielimy razem w maszynce do mięsa. Do zaczynu dodajemy 3 łyżki zmielonych ziaren, sól i pozostałą ilość mąki jęczmiennej, orkiszowej i mąki z prosa. Dokładnie mieszamy i dodajemy tyle mąki pszennej, by powstało zwarte, choć miękkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie formujemy z ciasta małe bochenki chleba podobne bardziej wielkością do dużych bułek, kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 4-5 godzin.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Kiedy jest rozgrzany, wkładamy chlebek i pieczemy go ok. 20 – 30 minut. Po upieczeniu, kiedy jest już zarumieniony, można wyjąć go z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
-
Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
-
Płaski brzuch w tydzień. Przedstawiamy jadłospis, który pomoże schudnąć z tej części ciała
-
Co mają wspólnego jabłka z odchudzaniem? Bardzo dużo! Oto powody, dla których włączysz te owoce do diety
- Helena Christensen zanurza się w zimnej wodzie. Internauci są w szoku: Królowa lodu
- Rozgrzewka nóg przed biegiem jest niezwykle ważna. Eksperci szczególnie polecają jedno dynamiczne ćwiczenie
- Trening PHA zastąpi HIIT? Poznaj podstawową różnicę między ćwiczeniami. To sprawi, że spalisz więcej kalorii
- Demi Lovato odnalazła równowagę i zaakceptowała swoje ciało: Nie liczę kalorii i nie ćwiczę za dużo
- Słodkie popołudnie - te przekąski smakowicie urozmaicą codzienny jadłospis