Inulina - czym jest?
Inulina jest oligosacharydem, który naturalnie występuje w łodygach, bulwach i kłączach roślin, takich jak: czosnek, por, cebula, czy karczochy. Warto jednak zaznaczyć, że do celów użytkowych najczęściej pozyskiwana jest z cykorii oraz topinambura.
Ten składnik diety ostatnio znajduje coraz powszechniejsze zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Poza tym, że jest używany do suplementów diety, wykorzystuje się go także przy produkcji żywności funkcjonalnej.
Inulina - właściwości i pozyskiwanie
Nic dziwnego, że inulina staje się coraz bardziej popularna. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy, a także skutecznie wspomaga proces odchudzania i poprawia kondycję organizmu.
Dzięki odpowiedniej obróbce, z tkanek roślinnych otrzymywana jest biała substancja o pudrowej konsystencji - to właśnie inulina. W takiej właśnie sproszkowanej postaci najczęściej jest spotykana na rynku spożywczym. Charakteryzuje się delikatnym słodkawym smakiem, jednak nie jest tak słodka, jak cukier.
Inulina - naturalny probiotyk
Ta substancja jest naturalnym produktem prebiotycznym - wspiera działanie dobrych dla naszego organizmu kultur bakterii i ochrania przewód pokarmowy.
Skutecznie obniża poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, a także zwiększa wchłanianie składników mineralnych. Inulina oddziałuje korzystnie na mineralizację i gęstość naszych kości oraz chroni przed infekcjami spowodowanymi przez patogenne mikroorganizmy. Badania potwierdzają, że jej spożywanie neutralizuje toksyny pokarmowe, dzięki czemu odciąża pracę wątroby.
Inulina zapobiega wzrostowi poziomu glukozy we krwi i insuliny po zjedzonym posiłku. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny i może być stosowana przez cukrzyków.
Co ciekawe, zapewnia uczucie sytości poprzez zdolność do wiązania wody - wpływa na zwiększenie objętości treści pokarmowej, obniżając jej kaloryczność, a zarazem hamując głód.
Inulina - doskonały zamiennik cukru
Inulina doskonale sprawdza się w kuchni. Ma neutralny zapach oraz dobrą rozpuszczalność. Może być stosowana jako zagęstnik zup i sosów, a nawet jako zamiennik tłuszczu. Jej obecność w dressingach, deserach oraz nabiale przyczynia się do poprawy ich smaku oraz konsystencji. Podczas gotowania w wodzie, inulina przyjmuje postać galaretki, więc może być wykorzystana wszędzie tam, gdzie zalecane jest użycie skrobi, żelatyny czy mąki.
Inulina - ile jej można zjeść
Dzienne spożycie inuliny powinno wynosić 3-4 łyżki dziennie, jako dodatek do przygotowywanych potraw. Pamiętajmy, że na rynku obecna jest także w formie prasowanej, a więc tabletek, czasami wzbogaconych o dodatkowe substancje o właściwościach prozdrowotnych.
Zobacz: Dietetyczne desery. Słodko i zdrowo! [5 PRZEPISÓW]