Zakwas z buraków, który wzmocni organizm i sprawi, że ugotujesz idealny barszcz! [PRZEPIS]

Święta coraz bliżej, więc warto już teraz pomyśleć o potrawach, które znajdą się na naszym stole. Mamy dla was przepis na idealny zakwas z buraków, który jest kluczem do ugotowania idealnego barszczu!

Składniki:

500 g buraków

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

2 ziarenka pieprzu

2 ziela angielskie

1 łyżeczka soli

2 szklanki wody

Przygotowanie:

Buraki obrać i pokroić na ćwiartki. Układać ciasno w czystym i dużym słoiku, pomiędzy buraki wkładając przyprawy. Na koniec wsypać sól oraz wlać wodę. Szczelnie zamknąć słój i potrząsnąć nim kilka razy, by wszystko dobrze się wymieszało. Postawić i delikatnie odkręcić, aby nakrętka była jedynie lekko zakręcona.

Zamknięty słoik odstawić do ciemnej szafki na około 5 dni. Po kilku dniach można odkręcić słoik i sprawdzić czystą łyżeczką smak zakwasu. W zależności od stopnia kwasowości pozostawić jeszcze na 2- 3 dni.

Zakwas jest odpowiednio przygotowany, kiedy ma głęboki, kwaskowaty smak i ciemny bordowy kolor. Wtedy idealnie się nadaje, jako baza do wigilijnego barszczu.

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.