Dieta bez pszenicy może przywrócić Ci zdrowie: odstaw szkodliwy gluten!

Dieta bez pszenicy jest dziś ogromnie modna, do czego w dużym stopniu przyczyniła się publikacja książki Williama Davisa "Pszeniczny brzuch". Jak udowadnia autor pozycji, pszenica współcześnie jest w ogromnym stopniu przetworzona, a za powstające dolegliwości odpowiada w głównej mierze zawarty w jej strukturze gluten. Co zatem warto wiedzieć o diecie bezglutenowej oraz czym zastąpić pszenicę, aby odżywiać się smacznie i zdrowo?

Dieta bez pszenicy: przepisy które musisz poznać!

Nie wyobrażasz sobie życia bez pachnącego dzieciństwem chleba pszennego? Musisz więc koniecznie dowiedzieć się, w jaki sposób należy się żywić w diecie bez pszenicy. Przepisy mogą zawierać zastępczo duże ilości innych ziaren, najlepiej pozbawionych glutenu. Możesz także podjąć decyzję o zastąpieniu tradycyjnej pszenicy jej starą odmianą – orkiszem. Nie jest on wprawdzie wolny od glutenu, natomiast organizm znacznie lepiej radzi sobie z jego trawieniem.

Przykładowy przepis na danie bez pszenicy może być następujący:

1. 4 łyżki kaszy jaglanej
2. 2 duże jabłka
3. Łyżka rodzynek
4. Suszone daktyle
5. Łyżeczka miodu

Kasza jaglana stanowi doskonały zamiennik pszenicy, gdyż jest całkowicie pozbawiona glutenu, a dodatkowo posiada właściwości alkalizujące. Jakby tego było mało, jej spożywanie skutecznie oczyszcza organizm z zanieczyszczeń, dlatego jest ona świetna w przypadku odchudzającego detoksu. Jabłka również wspomagają schodzenie z nadwagi za sprawą dużej zawartości błonnika. Daktyle i rodzynki efektywnie wspomagają natomiast procesy trawienne.

Sposób przygotowania: to takie proste

Kaszę jaglaną należy co najmniej na kilka godzin zamoczyć w wodzie, po czym dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Jabłka można potrzeć na tarce lub pokroić na niewielkie kawałki, podobnie jak daktyle. Kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem unikając mieszania – dzięki temu kasza nam się nie przypali. Kiedy woda w całości wsiąknie, możesz już dodać przygotowane owoce oraz odrobinę miodu.

Opinie na temat diety bez pszenicy

Na internetowych forach możesz znaleźć wiele pochlebnych opinii od osób, które zdecydowały się praktykować dietę bez pszenicy. Przede wszystkim podkreślają one, iż dzięki temu skutecznie pozbyły się wzdęć, bólów brzucha, a nawet dokuczliwych alergii. Dieta bez pszenicy efekt przynosi także w postaci znacznego zwiększenia odporności organizmu. Tym samym sezonowe przeziębienia wreszcie przestają być problemem.

Czym uzupełnić dietę bez pieczywa?

Jednocześnie z podjęciem decyzji o rozpoczęciu diety bezglutenowej warto pójść krok dalej i spróbować żywienia wegetariańskiego. Co w takim razie spożywać na diecie bez pszenicy? W jadłospisie przede wszystkim nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców, a także zdrowych źródeł białka i tłuszczu.

Aby po wycofaniu z diety pszenicy i mięsa nie narazić się na niedobory białka, warto pamiętać o częstym spożywaniu fasoli. Świetnym źródłem tego jakże ważnego składnika pokarmowego jest m.in. fasola jaś, cieciorka, soczewica, fasolka szparagowa oraz soja. Jeśli chodzi natomiast o tłuszcze, warto postawić w pierwszej kolejności na nasiona siemienia lnianego oraz niełuskanego sezamu.

Zobacz sposoby na kontrolowanie apetytu

Więcej o:
Copyright © Agora SA