Jak działa dieta wysokobłonnikowa?
Podobnie jak typowa dieta oczyszczająca, dieta wysokobłonnikowa ma na celu usprawnienie przemiany materii. Spożywany w dużych ilościach błonnik pokarmowy stymuluje pracę jelit i aktywnie wspiera proces wymiatania zalegających resztek pożywienia. Dzięki diecie wysokobłonnikowej przyspieszymy metabolizm i wyregulujemy częstotliwość wypróżnień, pozbędziemy się też dokuczliwych zaparć, wzdęć, uczucia ciężkości i pełności.
Wysokobłonnikowy plan żywienia doskonale nada się na dietę dla otyłych. Produkty błonnikowe pęcznieją w żołądku, dając długotrwałe poczucie sytości, co dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami może mieć duże znaczenie. Na uwagę zasługuje także fakt, iż błonnik przeciwdziała gwałtownym skokom i spadkom cukru we krwi, a tym samym zapobiega napadom wilczego głodu.
Jakie są główne zasady diety wysokobłonnikowej?
W diecie wysokobłonnikowej zamienia się produkty z oczyszczonej, białej mąki na produkty z mąki nieoczyszczonej (białe pieczywo, biały ryż i makaron zastępujemy pełnoziarnistymi odmianami). Dodatkowo eliminuje się produkty z dużą ilością cukrów i niezdrowych tłuszczów, za to spożywa się dużo warzyw, suszone i świeże owoce, otręby i płatki zbożowe, kasze. W diecie wysokobłonnikowej ważną rolę odgrywa także woda, której należy pić ok. 2 l dziennie.
Dieta wysokobłonnikowa – jadłospis na 1 dzień
Śniadanie: owsianka z dodatkiem suszonych śliwek
2 śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z chudym twarogiem, owoc
Obiad: 100 g kaszy gryczanej, porcja gulaszu z piersi indyka, 200 g surówki
Przekąska: jogurt z otrębami, owoc
Kolacja: 2 kanapki z chleba razowego z chudą wędliną, pomidor i ogórek
Dieta wysokobłonnikowa – przepis na pożywny obiad
Oto przepis na leczo warzywne, które serwujemy z ryżem pełnoziarnistym lub razowym pieczywem.
Czas przygotowania – 30 minut
Składniki:
puszka pomidorów
1 marchew
1 cebula
1 papryka czerwona lub żółta
1 cukinia
1 bakłażan
2 łyżki oleju
sól, pieprz, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Marchew ścieramy na tarce (na grubych oczkach), cebulę siekamy, paprykę, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy marchew, paprykę, cukinię i bakłażana, po czym smażymy warzywa do miękkości. Dodajemy puszkę pomidorów, dusimy kilka minut, przyprawiamy do smaku.
Zobacz: Trening kardio. Dzięki niemu spalisz tkankę tłuszczową i poprawisz swoją kondycję