Brokuły często goszczą w jadłospisie osób dbających o zdrowie, a to za sprawą dużej zawartości witamin, składników mineralnych oraz sulforafanu. Dzięki nim korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku, regulują poziom cukru we krwi, chronią między innymi przed anemią i wrzodami żołądka. Ponadto, wykazują właściwości antynowotworowe. Najczęściej brokuł jest gotowany w wodzie, podawany jako dodatek do głównego dania, ale równie dobrze może być zdrową i niskokaloryczną przekąską. Jeśli chodzi o kaloryczność to brokuł kalorie wykazuje w ilości 27 kalorii liczone na 100 gramów. To standardowa porcja, gotowana dla jednej osoby, która odpowiada mniej więcej garści i zawiera: 3,0 gramów białka, 0,4 grama tłuszczów, 5,2 gramów węglowodanów oraz 2,5 gramów błonnika. Taka porcja gotowanych brokułów przekłada się na 1 procent energii w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla 2000 kalorii.
Zobacz: Śniadania białkowo-tłuszczowe. Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej [PRZEPISY]