Papryka - kalorie

Papryka świetnie smakuje przygotowywana na wiele sposobów - może być surowa, konserwowa, marynowana, pieczona, grillowana. Najchętniej wybierana jest papryka czerwona, która stanowi fantastyczny dodatek do sałatki, szaszłyków czy kanapki, ale równie doskonała będzie w formie lekko pikantnego kremu, podawanego na gorąco. Nie bez znaczenia jest kolor tego warzywa - papryka czerwona stanowi znakomite źródło witaminy C (ma jej 4 razy więcej niż cytryna) oraz witamin A i E o właściwościach antyoksydacyjnych. Ponadto, spożywanie surowej papryki wspomaga procesy trawienia. Jedna sztuka papryki to około 230 gramów. Natomiast jeśli chodzi o kaloryczność to papryka kalorie wykazuje na 28 kalorii w 100 gramach. Dokładnie taka jej ilość zawiera następujące wartości: białko 1,3 gramów, tłuszcz 0,5 grama, węglowodany 6,6 gramów, błonnik 2,0 gramy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.