Jednym z cennych, śródziemnomorskich skarbów jest oliwa z oliwek. Kalorie przypadające na 100 gramów produktu wynoszą wartość 822. Jednak zazwyczaj do przygotowywania potraw używa się ilości ok. jednej łyżki, czyli 10 gramów, a w takiej porcji znajdują się 82 kalorii. Taka ilość oliwy z oliwek dostarcza organizmowi 9,2 gramów tłuszczu.
Oliwa z oliwek jest szeroko wykorzystywana w kuchni i słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Najlepsza jest ta z pierwszego tłoczenia, która stanowi źródło witaminy E. Oliwa z oliwek zawiera także witaminę A, cenne polifenole i przeciwutleniacze. Zapobiega powstawaniu wad wzroku i rozwojowi nowotworów. Mimo kaloryczności, produkt polecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ wspomaga proces przemiany materii i pomaga pozbyć się uczucia głodu. To świetny dodatek do sałatek.