Produktem, jaki powstaje po wysuszeniu winogron są rodzynki. Kalorie, jakie skrywają w sobie te bakalie są jednak dość duże. W 100 gramach rodzynek znajduje się 299 kalorii. Przekłada się to na 0,5 gramów tłuszczu, 79 gramów węglowodanów oraz 3,1 gramów białka. Najbardziej popularne są rodzynki sułtańskie, które w 100 gramach zawierają 286 kalorii. To niepozorna, mała przekąska bogata w witaminy i minerały.
W rodzynkach można znaleźć witaminę C, K, E, niacynę oraz kwas foliowy. To także dobre źródło potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Rodzynki mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają rozwojowi osteoporozy. Osoby na diecie mogą jeść rodzynki, jednak powinny wystrzegać się tych w czekoladzie – na 100 gramów produktu przypada aż 430 kalorii. Najlepiej zastąpić rodzynkami inne produkty.