Kasza jaglana – drogocenny składnik zdrowej diety
Co prawda kaloryczność kaszy jaglanej nie jest najniższa, jednak nie jest to produkt, który grozi odłożeniem się zbędnych kilogramów. Zawiera ona bowiem mało tłuszczy, a zgromadzone w niej węglowodany należą do grupy złożonych – trawimy je powoli i równomiernie i nie zostają zmagazynowane pod postacią tkanki tłuszczowej. Dodatkowo błonnik zawarty w kaszy jaglanej usprawnia przemianę materii i pomaga zachować uczucie sytości przez wiele godzin. Dodatkowym atutem kaszy jaglanej jest jej uniwersalne zastosowanie – sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań obiadowych, można też ugotować ją na mleku lub wykorzystać jako składnik owocowych deserów.
Kasza jaglana – kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach kaszy jaglanej znaleźć można 378 kalorii, aczkolwiek nie jest to wartość, którą powinniśmy się ostatecznie sugerować, ponieważ dotyczy produktu w formie suchej, przed obróbką termiczną. Gotowana kasza jaglana w 100 gramach zawiera około 100 kalorii. Ponadto w 100 gramach ugotowanego produktu znaleźć można około 3 gramów białka, około 20 gramów węglowodanów, około 1 grama błonnika oraz około 0,8 gramów tłuszczu. Kasza jaglana obfituje również w wiele wartościowych dla ludzkiego organizmu składników, między innymi: witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, selen i krzem.