To zielone, pyszne warzywo będące bombą składników odżywczych – słowa te opisują szpinak. Kalorie to rzecz, którą nie należy się przejmować jedząc szpinak. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie 23 kalorii. W takiej ilości zjedzonego warzywa znajduje się także 2,86 gramów białka, 0,39 gramów tłuszczu, 3,63 gramów węglowodanów i 2,2 gramów błonnika. Szpinak pasuje do wielu dań i można go wykorzystać na niemal nieskończoną ilość sposobów.
Najłatwiej dostać szpinak mrożony, który zapakowany jest w wygodne opakowania. By go przygotować, należy go rozmrozić. Warzywo to można wykorzystać do przygotowywania dietetycznych koktajli, sałatek, a gotowany idealnie pasuje do obiadu. Szpinak dobrze wpływa na koncentrację i pamięć, obniża ciśnienie, zwiększa odporność i zapobiega zaparciom. To także dobre źródło kwasu foliowego.