Owsianka to potrawa przyrządzana na bazie płatków owsianych. Jeżeli w naszym jadłospisie ma zagościć owsianka kalorie powinniśmy oszacować na 67,6 kcal w 100 g płatków owsianych, w tym 1,4 gramów tłuszczów, 49 miligramów sodu, 61 miligramów potasu, 12 gramów węglowodanów, 1,7 gramów błonnika, 0,5 gramów cukrów i 2,4 gramów białka. Owsianka przyrządzana jest na wodzie lub na mleku, oczywiście porcja na mleku będzie bardziej kaloryczna. Ponadto, w zależności od rodzaju płatków mogą być one gotowane lub zalewane wrzątkiem. Aby urozmaicić sobie taki posiłek warto jeść owsiankę z owocami - można dodać między innymi jabłko, banana, maliny. Wówczas danie będzie bardziej słodkie. Eksperci zdrowego żywienia polecają także owsiankę z bakaliami i orzechami. Tradycyjna polska owsianka przygotowywana jest bez dodatków, ale ze szczyptą soli lub cukru, jednak tych składników powinniśmy unikać jeśli chcemy ograniczyć kalorie.