Polacy nie wyobrażają sobie kolacji oraz śniadania bez pieczywa. Najczęściej sięgamy po chleb. Ile kalorii dostarczamy sobie, zjadając kromkę chleba pszennego, z masłem, białego, orkiszowego, żytniego oraz pełnoziarnistego? Który rodzaj chleba jest najlepszy dla osób dbających o linię? Informacje te można znaleźć, wpisując w wyszukiwarce internetowej frazę „kromka chleba kalorie”.
Kromka chleba pszennego to około sto osiem kalorii. W kromce chleba razowego wypiekanego na miodzie znajduje się jedynie dziewięćdziesiąt pięć kalorii. Kromka chleba żytniego to już sto dziesięć kalorii. Chleb pełnoziarnisty dostarcza około dziewięćdziesięciu kalorii w jednej kromce. Kaloryczność chleba zwiększa się, jeśli posmarujemy go masłem. Wówczas jedna kromka może dostarczać nawet dwa razy więcej kalorii. Dokładna ich ilość zależy od ilości masła.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!