Średniej wielkości jabłko to 57 kalorii i 14 g węglowodanów. Inaczej rzecz się ma w przypadku suszonych owoców – 100 g suszonych jabłek to aż 238 kalorii. Dla osób dbających o figurę jabłko gotowane (bez skórki) jest idealną przekąską – zawiera jedynie 53 kalorie. I chociaż w jego miąższu znajduje się sporo cukru – 14 g węglowodanów, jedzone z umiarem sprzyja utracie wagi. Pieczone jabłko zawiera 99 kalorii, około 21 g węglowodanów i dość dużo cukrów. Indeks glikemiczny w tym przypadku równa się 53. Częstym składnikiem deserów, m.in. szarlotek, tart, dań z ryżem, są jabłka prażone z cukrem. W 100. gramach tego przysmaku znajduje się 79 kalorii i 21 g węglowodanów.
Chrupkie owoce stanowią bogate źródło witaminy C, beta-karotenu i potasu. Ze względu na niski indeks glikemiczny rewelacyjnie sprawdza się w diecie diabetyków i osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Zobacz: Śniadania białkowo-tłuszczowe. Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej [PRZEPISY]