Jajko - kalorie

Jajko to źródło pełnowartościowego białka, witaminy A,D, E, K oraz witamin z grupy B, fosforu, potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, wapnia i sodu. Żółtko z kolei obfituje w beta-karoten i luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oraz chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB.

Jajko kalorie

Wartość energetyczna jajka gotowanego na twardo to 150 kalorii (100 gramów), 12.5 gramów białka, 10 gramów węglowodanów i około 11 gramów tłuszczu. Z kolei jajko ugotowane na miękko (100 gramów) to 147 kalorii i 12.5 gramów białka. Poziom tłuszczu utrzymuje się na podobnym poziomie co w pierwszym przypadku.

Jajko na śniadanie?

Czy warto rozpoczynać dzień śniadaniem z jajkiem sadzonym, które zawiera 170 kalorii (100 gramów), 14 gramów tłuszczu i 10 gramów białka? Tak, pod warunkiem, że nie jest to rytuał, oraz że nie jest smażone na bekonie. Jajko kurze smażone na maśle ma 266 kalorii (100 gramów), cholesterol na poziomie 336.9 miligramów, wysoką zawartość sodu – 112.81 miligramów oraz wysoki indeks glikemiczny. Jajko kurze smażone na oleju ma 297 kalorii (100 gramów), cholesterol na poziomie 287.3 miligramów i podobnie jak we wcześniejszym przypadku sporą zawartość sodu i wysoki indeks glikemiczny. Opcjonalnie można przygotować jajecznicę, która zawiera 167 kalorii.

Zobacz: Śniadania - smaczne i zdrowe do 300 kcal [5 PRZEPISÓW]

Więcej o: