Dodaje energii, ma 5 razy więcej błonnika niż mąka pełnoziarnista i pomaga spalać tłuszcz!

Osoby lubiące nowinki żywieniowe oszalały na punkcie nowego produktu - mąki kawowej! Nie zawiera glutenu, a ma za to wiele właściwości zdrowotnych! Wytwarzana jest z owoców kawy, które traktuje się jako odpad przy produkcji tego popularnego napoju. Zobaczcie, dlaczego warto po nią sięgnąć!

.. www.theweek.com

 Mąka kawowa zawiera aż pięć razy więcej błonnika od mąk pełnoziarnistych i jest bogatym źródłem żelaza. Zawiera też dużo białka, wapnia i potasu. Jej regularne spożywanie chroni przez nowotworami i odmładza, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ten rodzaj mąki podkręca metabolizm i pomaga spalać tkankę tłuszczową. To także dobra alternatywa dla osób, które muszą unikać glutenu

Jak stosować mąkę kawową?

Mąki kawowej można używać w taki sam sposób, jak zwykłej pszennej. Idealnie sprawdzi się, jako baza do naleśników, ciast czy chleba. Dodatkowo nadaje ona potrawom bardzo przyjemnego, kawowego aromatu. Można jej też dodać do płatków śniadaniowych, zup, czy napojów.

Dlaczego warto sięgnąć po mąkę kawową?

Mąka kawowa, poza tym, że skutecznie pomaga spalać tkankę tłuszczową i ma wiele właściwości prozdrowotnych, sprzyja środowisku! Jej produkcja nie szkodzi naturze i jest szansą dla biednych farmerów z ubogich regionów świata. 

Obecnie mąka kawowa najbardziej jest popularna w Wietnamie, Nikaragui, USA i Meksyku, ale coraz częściej można ją spotkać w polskich sklepach ze zdrową żywnością.

Zobaczcie inspiracje z Instagrama, jak można wykorzystać mąkę kawową :)

 
 
 
 
 

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Agora SA