Chcesz, żeby twój trening był bardziej efektywny? Badacze zajmujący się żywieniem sportowców coraz częściej polecają produkty pochodzenia naturalnego, które poprawiają wydolność i sprawiają, że wolniej się męczysz. Do takich wspomagaczy należy sok z buraka - naturalne źródło azotanów.
Azotany na lepszy trening
W badaniu przeprowadzonym w 2011 roku na University of Exeter w Stanach Zjednoczonych 9 aktywnych mężczyzn suplementowano sokiem z buraków. Badani wypijali 0,5 litra soku przez 5 dni. Pod koniec badania uczestnicy wykonali próbę na bieżni. Efekt? Zaobserwowano wydłużenie czasu maksymalnego wysiłku i mniejsze zużycie tlenu!
Dobroczynne antyoksydanty
Czy jedzenie samych buraków może wspomóc wydolność? Na to pytanie starali się odpowiedzieć naukowcy z Zakładu Żywienia i Dietetyki z Uniwersytetu w St. Luis. Oni podawali uczestnikom eksperymentu pieczonego buraka i żurawinę przed rozpoczęciem 5 km próby biegowej. Test wykazał 5% wzrost prędkości biegu na końcowym odcinku tylko w grupie spożywającej pieczonego buraka.
Oprócz poprawy wyników, warto częściej sięgać po buraki, bo znajdują się w ścisłej czołówce warzyw pod względem właściwości antyoksydacyjnych, czyli odmładzających.
Przepis na ulubiony koktajl z buraka Anny Lewandowskiej
Składniki:
- burak
- korzeń pietruszki
- kurkuma
- cytryna
- pieprz cayenne
Przygotowanie:
Wyciśnij w sokowirówce sok z buraka i korzenia pietruszki, a następnie dodaj pozostałe składniki.
WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.