Właściwości zdrowotne dyni
Zarówno dynia marynowana, gotowana, jak i pieczona wykazuje niezwykłe korzyści pod względem zdrowotnym. Warto przy tym spożywać nie tylko sam miąższ, ale również pestki z dyni, które są niepowtarzalnie cennym źródłem witaminy E.
Wyjątkowo korzystny dla zdrowia jest zarazem olej z dyni, który skutecznie obniża cholesterol, a także zapobiega chorobom prostaty u mężczyzn. Jakby tego było jeszcze mało, dynia posiada w swoim składzie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów.
Zwłaszcza spożywanie dyni hokkaido wzmocni tym samym odporność, pozwalając ustrzec się infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Dynia zarazem skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, a także jest pomocna w odkwaszaniu organizmu. Jej spożywaniem powinni się ponadto zainteresować mężczyźni, gdyż poprawia zdolności seksualne oraz zapobiega chorobom prostaty.
Dynia - kalorie
Dynia to jednocześnie doskonałe warzywo dla osób będących na diecie odchudzającej. 100 g dyni zawiera bowiem wyłącznie 26 kalorii! Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni ograniczyć spożywanie dyni.
. .
Dynia pieczona na rozgrzanie organizmu
Na chłodne jesienne oraz zimowe wieczory świetnie sprawdzi się dynia pieczona. Może być ona między innymi dodawana do leczo, gulaszu, a także warto utworzyć z niej pyszne kotleciki. Należy przy tym pamiętać o tym, że dynia szybko staje się miękka, dlatego trzeba uważać, aby jej nie rozgotować. Będzie ona wprawdzie wówczas bardziej lekkostrawna, jednak zapewne mniej smaczna.
. .
Dynia hokkaido idealna na zupę!
Każdy smakosz dyni powinien przygotować również pyszną zupę z jej miąższu. Do gotowania zupy krem najlepiej nadaje się pochodząca z Ameryki dynia hokkaido, którą charakteryzuje lekko słodkawy posmak. Aby zupa była smaczna, warto dodać do niej odrobiny miodu, octu winnego, mleka kokosowego, oliwy z oliwek, a także soli i pieprzu.
. .
Klasyczna dynia marynowana
Nadzwyczajny smak to również nieodłączna cecha dyni marynowanej. Aby przygotować taką potrawę, należy najpierw obrać dynię ze skóry, umyć, a następnie pokroić na drobne kosteczki.
Przepis na dynię marynowaną powinien uwzględniać ocet winny, cukier, wodę, a także goździki oraz ewentualnie liść laurowy.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ.