Właściwości zdrowotne dyni
Zarówno dynia marynowana, gotowana, jak i pieczona wykazuje niezwykłe korzyści pod względem zdrowotnym. Warto przy tym spożywać nie tylko sam miąższ, ale również pestki z dyni, które są niepowtarzalnie cennym źródłem witaminy E.
Wyjątkowo korzystny dla zdrowia jest zarazem olej z dyni, który skutecznie obniża cholesterol, a także zapobiega chorobom prostaty u mężczyzn. Jakby tego było jeszcze mało, dynia posiada w swoim składzie wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin oraz minerałów.
Zwłaszcza spożywanie dyni hokkaido wzmocni tym samym odporność, pozwalając ustrzec się infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Dynia zarazem skutecznie obniża ciśnienie, poprawia krążenie krwi, a także jest pomocna w odkwaszaniu organizmu. Jej spożywaniem powinni się ponadto zainteresować mężczyźni, gdyż poprawia zdolności seksualne oraz zapobiega chorobom prostaty.
Dynia - kalorie
Dynia to jednocześnie doskonałe warzywo dla osób będących na diecie odchudzającej. 100 g dyni zawiera bowiem wyłącznie 26 kalorii! Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, dlatego diabetycy powinni ograniczyć spożywanie dyni.
Dynia pieczona na rozgrzanie organizmu
Na chłodne jesienne oraz zimowe wieczory świetnie sprawdzi się dynia pieczona. Może być ona między innymi dodawana do leczo, gulaszu, a także warto utworzyć z niej pyszne kotleciki. Należy przy tym pamiętać o tym, że dynia szybko staje się miękka, dlatego trzeba uważać, aby jej nie rozgotować. Będzie ona wprawdzie wówczas bardziej lekkostrawna, jednak zapewne mniej smaczna.
Dynia hokkaido idealna na zupę!
Każdy smakosz dyni powinien przygotować również pyszną zupę z jej miąższu. Do gotowania zupy krem najlepiej nadaje się pochodząca z Ameryki dynia hokkaido, którą charakteryzuje lekko słodkawy posmak. Aby zupa była smaczna, warto dodać do niej odrobiny miodu, octu winnego, mleka kokosowego, oliwy z oliwek, a także soli i pieprzu.
Klasyczna dynia marynowana
Nadzwyczajny smak to również nieodłączna cecha dyni marynowanej. Aby przygotować taką potrawę, należy najpierw obrać dynię ze skóry, umyć, a następnie pokroić na drobne kosteczki.
Przepis na dynię marynowaną powinien uwzględniać ocet winny, cukier, wodę, a także goździki oraz ewentualnie liść laurowy.
WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ.