Kasza jaglana odkwasza i nie zawiera glutenu

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, odkwasza i rozgrzewa organizm, przez co czujemy się lepiej i mamy dużo więcej energii. Kasza jaglana pozytywnie wpływa na kości, poprawia również wygląd włosów i paznokci.

Odkwasza organizm

Kasza jaglana, w przeciwieństwie do wielu produktów codziennej diety , które zakwaszają organizm, ma właściwości odkwaszające. Dlatego właśnie zyskała miano zdrowej kaszy. Przez zakwaszenie organizmu jesteśmy zmęczeni, osłabieni, a nasz nastrój się obniża. Kasza ta, będąca produktem zasadotwórczym jest doskonałym produktem, który warto włączyć do codziennej diety.

Nie zawiera glutenu

Kasza jaglana jest szczególnie polecana osobom, które ograniczają gluten w swojej diecie np. osobom z celiakią. Kasza ta jest lekkostrawna , dlatego jest składnikiem diety łatwostrawnej, którą stosuje się przy chorobach wątroby i trzustki.

Ponadto, kasza ta daje nam wiele możliwości i ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy przygotować ja na słono i słodko, zjeść jako sycący obiad lub słodki deser . Ważne jest jednak to, że służy naszemu zdrowiu.

Poprawia wygląd skóry

Kasza jaglana ma duże składników mineralnych, takich jak żelazo czy lecytyna. Dodatkowo, zawarty w niej krzem ma pozytywny wpływ na stan kości oraz na łady wygląd włosów i paznokci .

Kasza, która rozgrzewa

Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, kasza jaglana jest szczególnie zalecana przy chorobach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Uznawana jest również za naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antygrzybiczne.

Zobacz: Kasza jaglana na obiad [4 PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Agora SA