Kasza jaglana, w przeciwieństwie do wielu produktów codziennej diety , które zakwaszają organizm, ma właściwości odkwaszające. Dlatego właśnie zyskała miano zdrowej kaszy. Przez zakwaszenie organizmu jesteśmy zmęczeni, osłabieni, a nasz nastrój się obniża. Kasza ta, będąca produktem zasadotwórczym jest doskonałym produktem, który warto włączyć do codziennej diety.
Kasza jaglana jest szczególnie polecana osobom, które ograniczają gluten w swojej diecie np. osobom z celiakią. Kasza ta jest lekkostrawna , dlatego jest składnikiem diety łatwostrawnej, którą stosuje się przy chorobach wątroby i trzustki.
Ponadto, kasza ta daje nam wiele możliwości i ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy przygotować ja na słono i słodko, zjeść jako sycący obiad lub słodki deser . Ważne jest jednak to, że służy naszemu zdrowiu.
Kasza jaglana ma duże składników mineralnych, takich jak żelazo czy lecytyna. Dodatkowo, zawarty w niej krzem ma pozytywny wpływ na stan kości oraz na łady wygląd włosów i paznokci .
Dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym, kasza jaglana jest szczególnie zalecana przy chorobach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Uznawana jest również za naturalny antybiotyk, ponieważ ma właściwości antygrzybiczne.