Kawę kuloodporną (bulletproof coffee) rozsławił Dave Asprey, autor bloga o zdrowym odżywianiu . Spróbował jej podczas podróży po Tybecie. Właśnie tam po raz pierwszy skosztował herbaty z masłem. Postanowił lekko zmodyfikować przepis i herbatę zamienił na kawę . Pomysł wszystkim się spodobał i świetnie się przyjął.
Kawa ta dodaje nam energii , działa odmładzająco, zapewnia dobre samopoczucie i pomaga schudnąć! Jest najlepszym spalaczem tłuszczu. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na śniadanie, spokojnie możemy je zastąpić właśnie kawą kuloodporną - jest ona wówczas zamiennikiem śniadania węglowodanowego. Trzeba pamiętać jednak, że ta kawa nie jest pełnowartościowym posiłkiem.
Kawa ta jest szybka i prosta w przygotowaniu. Robi się ją ze świeżo zmielonej kawy, masła, przypraw i oleju kokosowego .
Składniki:
- filiżanka świeżo zmielonej kawy z ekspresu
- 2 łyżeczki tłuszczu, np. olej kokosowy + masło
- szczypta imbiru, cynamonu, kardamonu, cukru kokosowego - według własnego uznania
Przygotowanie:
Aby przygotować kawę kuloodporną najpierw zaparz filiżankę kawy w ekspresie. Później dodaj do niej masło, przyprawy i olej kokosowy. Blenduj wszystko do uzyskania puszystej pianki. Po uzyskaniu takiej konsystencji, kawa kuloodporna jest gotowa do wypicia.