Odchudza, jest bogactwem błonnika i magnezu! TEN napój znowu jest w modzie!

Kawa zbożowa to napój bezkofeinowy, który posiada smak zbliżony nieco do tradycyjnej kawy, a jednak różni się od niej wieloma właściwościami. Kawa zbożowa jest znacznie bezpieczniejsza dla niektórych ludzi i w dodatku - co potwierdzają eksperci - wpływa na odchudzanie. Co o niej wiemy? Oto kilka interesujących informacji na temat kawy zbożowej.

.. befit.pl

Z czego składa się kawa zbożowa?

Kawa zbożowa składa się zwykle z prażonego żyta, cykorii oraz buraka cukrowego. Kawa zbożowa Inka (najlepiej znana w Polsce) obecnie wzbogacana jest także mnóstwem witamin i minerałów, a także dodatkiem mleka. Zamiast żyta, do jej produkcji mogą zostać użyte również ziarna pszenicy, jęczmienia, a czasem nawet korzenie mniszka.

Warto wiedzieć, że w składzie kawy zbożowej znajdziemy białko i błonnik, a przy tym zero tłuszczu. Węglowodany zawarte w zbożu to cukry złożone, które pozytywnie oddziałują na zdrowie człowieka. Ponadto w kawie zbożowej znajdziemy także witaminy z grupy B, polifenole i magnez. Tradycyjna kawa wypłukuje go z organizmu, podczas gdy kawa zbożowa go do niego dostarcza. Właśnie dlatego warto się na nią skusić!

Właściwości kawy zbożowej

Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Bardzo! Jak wspomniano wyżej, dostarcza do naszego organizmu magnez, który odpowiada za mocne kości i zęby, a który ciężko dostarczyć do naszego organizmu w dobrze przyswajalnej formie. Ponadto wpływa on na nasze samopoczucie, koi nerwy i wspomaga pracę układu nerwowego oraz odpornościowego.

W kawie zbożowej znajduje się także inulina - naturalny prebiotyk, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Ponadto wpływa ona na wchłanianie wapnia. Kawa zbożowa jest również źródłem polifenoli, które są z kolei przeciwutleniaczami - oznacza to, że nie tylko redukują ryzyko powstania nowotworu, ale również dbają o skórę i włosy, opóźniając procesy starzenia.

.. .

Zalety kawy zbożowej

Wielką zaletą kawy zbożowej jest możliwość jej spożywania również przez dzieci - w Polsce to częsta praktyka, a dzieci bardzo lubią jej charakterystyczny smak. Zwykle dodaje się do niej wówczas nieco mleka.

Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, co może być i zaletą, i wadą - nie pobudza organizmu do wydzielania kwasów żołądkowych, nie podnosi ciśnienia oraz poziomu tłuszczów we krwi, a także nie powoduje zwiększonego wydzielania insuliny przez trzustkę.

Kawa zbożowa a odchudzanie

W kawie zbożowej odnajdziemy błonnik, który wypełnia żołądek i pozwala nam na długo cieszyć się uczuciem sytości. Po tradycyjnej kawie jesteśmy nieco głodni, podczas gdy kawa zbożowa raczej nasyca. Błonnik zresztą wpływa na poprawną pracę układu pokarmowego, a poprawnie działający układ trawienny oznacza mniej tłuszczu, odkładającego się w organizmie - i szybszą przemianę materii.

Kawa zbożowa polecana jest osobom z problemami żołądkowymi - a także z kłopotami ze śledzioną, wątrobą, jelitami, czy nerkami. Przyspieszenie przemiany materii i łagodne działanie sprawia, iż szybciej chudniemy, a do tego lepiej (lekko) się czujemy. Jesteśmy syci, a więc nie podjadamy, a przy tym nie jesteśmy ociężali i mamy siłę do treningu. Warto zatem pić kawę zbożową! :)

WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.