Nie mieszaj... cukrzycy z kuchnią indyjską

Jedną z podstawowych przypraw w kuchni indyjskiej jest kurkuma. Diabetycy powinni jej unikać.

Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska 123RF

Artykuł pochodzi z magazynu Tylko Zdrowie. Do kupienia w środy z Gazetą Wyborczą.

Tylko ZdrowieTylko Zdrowie Fot. Tylko Zdrowie

Sama w sobie jest przyprawą wywołującą dość korzystne efekty. Działa żółciotwórczo, zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby. Ale diabetycy powinni jej unikać. Bo może nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych - przede wszystkim preparatów insuliny.

Efekt może być taki jak przy przedawkowaniu preparatu. W przypadku insuliny to bardzo niebezpieczne. Może dojść do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi, czyli do tzw. hipoglikemii. To bardzo niebezpieczne. Hipoglikemia może być nawet przyczyną zgonu. Na szczęście mało prawdopodobne, by doszło do tego po jednym obiedzie w indyjskiej restauracji, ale pogorszenie samopoczucia jest możliwe.

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.