Czy zasada 5 sekund jest tylko mitem? Przekonaj się sama!

Upiekłaś pyszne babeczki, ale jedna z nich niechcący upadła ci na ziemię. Co robisz? Wyrzucasz ją do kosza, czy prędko podnosisz, dmuchasz i kładziesz ponownie na talerz?

.. .

Grupa naukowców z Aston University w Anglii postanowiła sprawdzić, czy znana na całym świecie reguła jest wyłącznie mitem. Wyniki badań wykazały, że do jedzenia rzeczywiście nie przyczepia się aż tyle bakterii, jeśli leży na podłodze krócej niż 5 sekund!

Naukowcy zrzucali różne rodzaje pokarmu na trzy różne powierzchnie – dywan, powierzchnię laminowaną i kafelkowaną. Produkty leżały na ziemi od 3 do 30 sekund. Następnie sprawdzono ilość bakterii, które znalazły się na jedzeniu...

Badania udowodniły, że bakterie nie przyczepiały się do jedzenia w dużej ilości, jeśli leżało na ziemi krócej niż... 5 sekund!

To potwierdza, że zasada 5 sekund jest prawdziwa! Trzeba jednak pamiętać, że sporą role odegrał rodzaj powierzchni na którą spadło jedzenie. Najtrudniej przenoszą się one z dywanów, a najłatwiej z powierzchni kafelkowanych oraz laminowanych. Nie oznacza to rzecz jasna, że bakterie wcale nie przedostawały się na pokarm, dlatego warto uważać na tą zasadę.

Może to cię zaskoczy, ale aż 87% ankietowanych wyznało, że zjadało jedzenie zrzucone na podłogę lub zrobiłoby to, gdyby przydarzyła im się taka sytuacja!

WIĘCEJ PODOBNYCH HISTORII ZNAJDZIESZ TUTAJ.