Przepis Anny Lewandowskiej: Dietetyczny tort na letnie wieczory

Ten tort jest nie tylko niskokaloryczny, ale i bezglutenowy. Najlepsza propozycja słodkiego deseru na spotkania z przyjaciółmi.
Tort w wersji fit.
Tort w wersji fit. Pinterest

Anna Lewandowska zamieściła na swoim Facebooku przepis na bezglutenowy tort czekoladowo – wiśniowy.

Trenerka napisała tak:

„Wykorzystujmy kulinarnie letni sezon do granic możliwości:).
Gotujmy, miksujmy, pieczmy i twórzmy nowe kompozycje i smaki warzywno – owocowe.

Letnie temperatury, dłuższe i cieplejsze wieczory mobilizują nas do częstszych spotkań w gronie rodziny, znajomych i przyjaciół. Chciałbyś ugościć bliskich, ale nie masz pomysłu na coś pysznego? Oczywiście coś zdrowego i bezglutenowego, co do tego nie ma wątpliwości :).
Może tort?  Nie powiem, że dietetyczny, czy niskokaloryczny, ale Tak, tort tez może być przygotowany ze zdrowych składników i to nic, że nie świętujesz dziś urodzin, taki tort „odnajdzie się” w każdej sytuacji i obiecuje, że zniknie z talerzy błyskawicznie. 

Składniki:

2 szklanki wiśni/ czereśni bez pestek
1 łyżka brandy
3 szklanki + 1 łyżka cukru kokosowego
1 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka mąki bezglutenowej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanki mleczka kokosowego (gęsta część z puszki lub inna śmietana roślinna)
 

Sposób przygotowania: 

Drylowane wiśnie wymieszaj z 1 łyżką cukru kokosowego i 1 łyżką brandy. Pozostaw w przygotowanej marynacie przez godzinę.

W międzyczasie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól, a olej kokosowy ubij z cukrem w osobnej misce. Do oleju ubitego z cukrem dodaj jajka i ubijaj, aż osiągną jasnożółty kolor. Dodaj wanilię i dobrze wymieszaj.

Połącz 1/3 przygotowanej wcześniej mieszanki z mąką i zmieszaj całość. Następnie dodaj 1 mleczka kokosowego (gęstą część – wcześniej włóż ją do lodówki), dobrze wymieszaj i dosyp kolejną część (1/3) mieszanki z mąką i ponownie dobrze wymieszaj, aż do połączenia produktów. Dolej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, po czym dodaj pozostałe mleczko kokosowe/śmietankę roślinną i ostatnią część mieszanki z mąką. Wymieszaj dobrze całość.

Rozgrzej piekarnik do 180  stopni, a w tym czasie wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm papierem do pieczenia – zawiń papier na boki tak aby nic się nie wylało z formy, ułatwi to także wyjmowanie ciasta.

Przełóż zamarynowane wiśnie do formy, a na wiśniach równomiernie rozprowadź ciasto.

Piecz w temperaturze 180 stopni, około 50-55 minut.”

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.