Należy uważać, aby jeść jajka z umiarem, a to ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Jeśli chodzi o gotowane na twardo jajka kalorie wylicza się na 155 kalorii w 100 gramach ( białko 12,6 gram, tłuszcz 10,6 gram, błonnik 1,1 gram). Jedno jajko waży około 50 gram, co daje 78 kalorii. Aby spalić taką porcję, osoba o wadze 70 kilogramów powinna jeździć na rowerze przez 8 minut, szybko tańczyć przez 11 minut, spacerować przez 15 minut, prasować przez 18 minut, albo prowadzić samochód przez 25 minut. Na kaloryczność jajka największy wpływ ma żółtko, dlatego osobom na diecie odchudzającej poleca się jeść samo białko. Istotny jest także sposób przygotowania - jajko sadzona, smażone na łyżeczce oliwy to już 245 kalorii w 100 gramach.
Zobacz: Płaski brzuch od zaraz? Oto 7 produktów, które zlikwidują zbędny tłuszcz