1. Dodaj do posiłków jogurt grecki
Jogurt grecki to doskonałe źródło białka. Możesz go nałożyć na swoje ulubione placki lub naleśniki. Co więcej, możesz go zastąpić mlekiem do ulubionych płatków owsianych.
2. Zacznij jeść tofu
Tofu to prawdziwy przysmak wegetarian. Dzięki dużej zawartości białka, z powodzeniem zastępuje mięso i to nie tylko obiadowa porą. Tofu doskonale sprawdzi się w śniadaniowej sałatce, a nawet w energetycznym smoothie.
3. Płatki owsiane zamiast jajka
Jajka mają mnóstwo białka. Choć bardzo je lubimy nie oznacza to, że mamy na nie codziennie apetyt. Doskonałym rozwiązaniem jest dostarczenie białka z jajka np. do płatków owsianych. Taką owsiankę możemy zjeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.
4. Dodaj ziarna do smoothie
Jeżeli jesteś fanką energetycznych koktajli warto do nich dorzucić nasiona chia, siemię lniane czy nasiona konopi. Każde z nich ma około 3 gramów białka (na łyżkę) i doskonale zastępują odżywki białkowe w proszku, przy czym zdecydowanie są zdrowsze. Ziarna te doskonale sprawdzą się również w owsiance czy naleśnikach.
5. Zmień tradycyjne masło na masło orzechowe
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sobie pyszne grzanki, użyj masła orzechowego. Jest ono bogate w białko i ma delikatny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na kanapki.
WIĘCEJ PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ