Tradycyjny kotlet schabowy przygotowywany jest w panierce z mąki, jajka i bułki, a następnie smażony w tłuczu, aż osiągnie chrupiącą skórkę o złocistej barwie. Taki kotlet to prawdziwy przysmak wielu Polaków, nie zalicza się jednak do potraw niskokalorycznych. Jeśli chodzi o kaloryczność kotleta schabowego w panierce to taki kotlet kalorie wykazuje w ilości 316 kalorii na 100 gramów. Natomiast poszczególne wartości w tym przypadku wyglądają następująco: białko - 14,8 gramów, tłuszcz - 23,8 gramów, węglowodany - 12,0 gramów, błonnik - 0,7 grama. Aby spalić kotlet schabowy usmażony w niewielkiej ilości tłuszczu, który po obróbce termicznej osiągnął masę 130 gramów, osoba o wadze 70 kilogramów musiałaby jeździć na rowerze przez 41 minut, spacerować przez 79 minut, prasować przez 94 minuty, albo prowadzić samochód przez 134 minuty.
Zobacz: Trening z...żelazkiem? Obowiązki domowe pomagają spalić kalorie