Szczególnie niebezpieczne jest podawanie makaronu w towarzystwie ciężkich, tłustych sosów i mięs. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie wyeliminować makaron z menu, a jedynie racjonalnie go serwować. Co więcej, niektóre rodzaje makaronów bardziej niż tradycyjny nadają się do diety light.
Najwięcej kalorii ma makaron klasyczny, biały, np. świderki, spaghetti, itp. W 100 g ugotowanego produktu znajdziemy ok. 130-150 kcal. Ilość węglowodanów to ok. 28 g, ilość białek to ok. 4,7 g, a tłuszczu ok. 0,7 g. Mniej kaloryczny jest makaron ryżowy i chiński sojowy - 100 g ugotowanego produktu zawiera około 90-100 kcal. Mylne wrażenie może sprawić makaron razowy i jego kaloryczność. Choć jest ona zbliżona do kaloryczności tradycyjnego makaronu, nie powinny go unikać osoby chcące schudnąć. Makaron pełnoziarnisty zawiera w sobie bowiem drogocenne węglowodany złożone, które nie grożą przytyciem.
Zobacz: Makaron ryżowy - więcej energii, mniej kilogramów [4 PRZEPISY]