Przyglądając się atutom, jakimi wyróżnia się żółta i zielona fasolka szparagowa, kalorie zdecydowanie plasują się w ich czołówce. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy zaledwie 30 kalorii. Zjadając nawet dużą porcję fasolki szparagowej dostarczymy organizmowi bardzo niewiele kalorii, a jednocześnie poczujemy się syci. Jeśli chcemy uniknąć dodatkowych kalorii, pamiętajmy o rezygnacji z tuczącej okrasy. Fasolka z masłem i bułką tartą to już nie 30 kalorii, a ponad trzy razy więcej, czyli ok. 100 kalorii.
Niska kaloryczność fasolki szparagowej to oczywiście nie jedyna jej zaleta. Na uwagę zasługuje również spora ilość białka (ok. 2,5 grama na 100 gramów) i błonnika pokarmowego (ok. 3,5 grama na 100 gramów). Ponadto znajdziemy w niej kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, a także drogocenne minerały - żelazo, magnez, potas, wapń.
Zobacz: Zdrowe odżywianie przez cały dzień. Oto posiłki, dzięki którym nie utyjesz [4 PRZEPISY]