Składniki na 1 duży słoik :
pół szklanki migdałów
pół szklanki orzechów laskowych
4 łyżki kakao
1 szklanka daktyli
1 szklanka wody z moczenia daktyli
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej do piekarnik do 200 stopni, a na blachę wysyp migdały i orzechy laskowe. Praż je w piekarniku przez 10 minut. Pamiętaj o tym, by od czasu do czasu je zamieszać.
W tym czasie daktyle zalej gorącą wodą i odstaw.
Uprażone migdały przestudź, a następnie włóż do blendera, dodaj szczyptę soli, kakao i dokładnie zmiksuj.
Daktyle odsącz z wody (jednak nie wylewaj jej!) i dodaj do zmiksowanych orzechów. Stopniowo dolewaj wodę z moczenia migdałów do reszty i powoli miksuj, aż do uzyskania upragnionej konsystencji.
Domowa nutella gotowa do jedzenia!
WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .