Kasza jaglana zawiera bowiem mało tłuszczy, a zgromadzone w niej węglowodany należą do grupy złożonych - trawimy je powoli i równomiernie i nie zostają zmagazynowane pod postacią tkanki tłuszczowej. Dodatkowo błonnik zawarty w kaszy jaglanej usprawnia przemianę materii i pomaga zachować uczucie sytości przez wiele godzin. Dodatkowym atutem kaszy jaglanej jest jej uniwersalne zastosowanie - sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań obiadowych, można też ugotować ją na mleku lub wykorzystać jako składnik owocowych deserów .
W 100 g kaszy jaglanej znaleźć można 378 kalorii , aczkolwiek nie jest to wartość, którą powinniśmy się ostatecznie sugerować, ponieważ dotyczy produktu w formie suchej, przed obróbką termiczną. Gotowana kasza jaglana w 100 g zawiera około 100 kcal. Ponadto w 100 g ugotowanego produktu znaleźć można około 3 g białka, około 20 g węglowodanów, około 1 g błonnika oraz około 0,8 g tłuszczu. Kasza jaglana obfituje również w wiele wartościowych dla ludzkiego organizmu składników, między innymi: witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, selen i krzem.
Zobacz: Trening na czczo albo po posiłku - która opcja będzie dla ciebie lepsza?