Ponadto, mandarynki stanowią cenne źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, fosfor, cynk, wapń, żelazo. Pierwiastki obecne w miąższu egzotycznego przysmaku wchodzą w skład komórek, hormonów i enzymów, biorą udział w transporcie tlenu do komórek, usprawniają pracę gospodarki wodno-elektrolitowej, zapewniają prawidłową pracę narządów i ochronę przed rozmaitymi schorzeniami. Mandarynki zaliczane są do grupy owoców niskokalorycznych - 100 g owoców to zaledwie 53 kcal. Niewielka ilość kalorii to niejedyna zaleta pomarańczowych kuleczek. Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie tych cytrusów zapobiega miażdżycy, cukrzycy typu 2, a także redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby. Na tym jednak nie koniec. Okazuje się, że mandarynki to nie tylko mała kaloryczność i słodki smak, ale również eliksir młodości i naturalny kosmetyk dodający urody.
Zobacz: Te zdrowe propozycje dodadzą ci energii na cały dzień [4 PRZEPISY]