1. Orzechy
Orzechy są bardzo kaloryczne, jednak przeprowadzone badania udowodniły, że osoby które jedzą ich dużo, mają niższy wskaźnik BMI. Naukowcy są zadania, że jedzenie orzechów może zwiększyć liczbę spalanych kalorii. Ponadto są źródłem cennych witamin, wspomagają pracę mózgu i sprawiają, że szybciej się najadamy.
2. Olej kokosowy
Udowodniono, że olej kokosowy może przyspieszać metabolizm i spalać dodatkowe kalorie. Jeżeli jesteś na diecie i starasz się redukować kaloryczność potraw - postaw właśnie na olej kokosowy. Dodawaj go do potraw i ciesz się smukłą figurą! Pamiętaj, że tłuszcze są ważnym elementem diety i nie warto całkowicie z nich rezygnować.
3. Dziki łosoś
Łosoś jest bogaty w tłuszcze omega-3 (najlepsze dla naszego organizmu) - właśnie dlatego tak wyśmienicie smakuje. Ta ryba jest źródłem białka, które jest niezbędnym składnikiem zrównoważonej, odpowiednio zbilansowanej diety.
4. Awokado
Tradycyjne masło zamień na awokado. Dostarcza ono naszemu organizmowi wartościową mieszankę zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin. Badania pokazują, że awokado zapewnia uczucie sytości. Nawet osoby z nadwagą, którzy jedzą pół awokado w ciągu dnia, czują się najedzone przez następnych kilka godzin.
5. Masło klarowane
Masło klarowane to inaczej masło oczyszczone z zanieczyszczeń. Zawiera więcej tłuszczów omega-3, niż tradycyjne i przyspiesza utratę masy ciała, jeżeli włączymy je do diety niskokalorycznej.
WIĘCEJ PODOBNYCH PORAD ZNAJDZIESZ TUTAJ .