Owoc graviola. Obniża ciśnienie, łagodzi stres i podnosi odporność

Graviola to sekret medycyny ludowej mieszkańców Ameryki Południowej i Północnej. Posiada liczne właściwości prozdrowotne i jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Najnowsze badania wykazują, że ma działanie antynowotworowe i podnosi odporność organizmu.

Graviola - występowanie i charakterystyka

Graviola czyli inaczej flaszowiec miękkociernisty. Jest to zielone drzewko, które rośnie do 5 metrów wysokości i występuje w klimacie tropikalnym - głównie w najcieplejszych miejscach Ameryki Północnej i Południowej. Ma charakterystyczne zielone, kolczaste owoce i błyszczące, ciemnozielone liście w kształcie serca. W środku owoców, które mają 15-20 cm, kryje się biały miąższ, który ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak.

W tradycyjnej południowoamerykańskiej medycynie ludowej graviola od tysięcy lat uważana jest za cudowny środek leczniczy. Wykorzystywane są nie tylko owoce gravioli, ale także nasiona, kora, liście, korzenie i żywica.

Graviola zawiera witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo. Ponadto są bogatym źródłem węglowodanów.Graviola zawiera witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo. Ponadto są bogatym źródłem węglowodanów. www.andromedanaturalna.pl www.andromedanaturalna.pl

Zobacz: Szpinak. Bogactwo antyoksydantów i witamin

Graviola - właściwości

Mieszkańcy Ameryki Północnej i Południowej od tysięcy lat używają gravioli na liczne dolegliwości. Owoce gravioli zawierają witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo. Ponadto są bogatym źródłem węglowodanów.

Graviola obniża ciśnienie tętnicze, działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, pomaga obniżać poziom cukru we krwi, obniża gorączkę, łagodzi astmę i stres, wspomaga leczenie chorób skórnych. Doskonale sprawdza się także, jako łagodny środek uspokajający. Ponadto spożywanie gravioli pomoże podnieść odporność organizmu. Jednak grviola zasłynęła przede wszystkim z jednej właściwości - prawdopodobnie wspomaga walkę z rakiem.

Właściwości lecznicze gravioli zostały potwierdzone między innymi w USA, Chinach, Brazylii, Indonezji czy w Kolumbii. Dotychczas lecznicze właściwości Gravioli zostały opatentowane przez co najmniej 9 koncernów zagranicznych.

Graviola - pomaga zwalczać raka?

Istnieje wiele opinii, że spożywanie gravioli wspomaga walkę z rakiem. Niektórzy nawet uważają, że owoc gravioli jest skuteczniejszy od chemioterapii i nie przynosi skutków ubocznych. Od lat, na całym świecie, prowadzone są pod tym kątem badania.

Pierwsze testy przeprowadzono już w latach 70-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Odkryto, że w liściach tej rośliny występują unikalne związki tzw. acetogeniny annonaceowe, które wykazują działanie przeciwnowotworowe na niektóre grupy komórek rakowych.

Co ciekawe, najnowsze badania prowadzone na Purdue University w Indianie wykazały, że związki te mają działanie antynowotworowe silniejsze niż powszechnie stosowane leki na raka.

Dlaczego graviola nie jest rośliną powszechnie stosowaną? Wiele osób uważa, że to za sprawą wielkich koncernów farmaceutycznych, w których interesie leży sprzedawanie własnych leków. Jednak coraz więcej lekarzy zaleca swoim pacjentom spożywanie gravioli, jako element terapii niekonwencjonalnej.

Zobacz: Antyoksydanty w codziennej diecie. Zacznij czerpać to, co najlepsze z natury

Graviola to sekret medycyny ludowej mieszkańców Ameryki Południowej i Północnej.Graviola to sekret medycyny ludowej mieszkańców Ameryki Południowej i Północnej. www.suplementybio.pl

www.suplementybio.pl

Graviola - zastosowanie

Bez wątpienia graviola jest witaminową bombą. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety. W Ameryce Północnej i Południowej, graviola dostępna jest praktycznie na wszystkich lokalnych targach i bazarkach. Wykorzystuje się ją do produkcji napojów, ciast, lodów, sorbetów i marmolad.

W Polsce graviolę znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej możemy ją kupić w formie soku lub tabletek. Należy jednak pamiętać, że nie każdy może sięgać po ten egzotyczny owoc. Nie powinny go spożywać osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie oraz kobiety w ciąży.

Zobacz: Bakłażany. Dlaczego warto je jeść?

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.