1. Krem z zielonych szparagów
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
posiekana cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka bazylii
1 łyżka masła
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szparagi opłucz i odetnij zdrewniałe końce. Obierz do 1/3 wysokości. Na maśle przesmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, a następnie zalej bulionem, przykryj i ugotuj do miękkości. Dodaj listki bazylii i zmiksuj na krem. Wlej jogurt naturalny, dopraw solą, pieprzem i gałką.
2. Grillowane szaragi w sosie ze świeżych ziół
Składniki:
pęczek szparagów
mieszanka świeżych ziół ( na przykład bazylia, kolendra i oregano)
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól
Przygotowanie:
Sos: Zioła bardzo drobno posiekaj, lub zmiksuj. Dodaj miód, musztardę, cytrynę i ok. 3 łyżki oliwy. Wymieszaj składniki, dodaj soli do smaku.
Szparagi: Odłam zdrewniałe końce szparagów i obierz je. Następnie posmaruj oliwą i ułóż na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Piecz z każdej strony, aż zmiękną. Trwa to około 8 minut. Gotowe szparagi przełóż na półmisek, wyłożony różnymi gatunkami sałat i od razu polej sosem.
3. Makaron razowy ze szparagami i cukinią
Składniki:
80 g makaronu razowego (pełnoziarnistego)
8 plasterków cukinii
8 szparagów
2 łyżeczki oliwy
1/2 ząbka czosnku
4 łyżki pesto bazyliowego
kilka liści bazylii
opcjonalnie kilka plasterków mozzarelli
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go, dodaj łyżeczkę oliwy, dopraw sola i pieprzem.
Plasterki cukinii natrzyj rozciętym czosnkiem, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj bez przewracania przez około 5 minut aż cukinia pokryje się ciemnymi paskami, wówczas przewrócić ją na drugą stronę i powtórz grillowanie.
Odłam twarde końce szparagów, łodygi opłucz i pokrój na kawałki. Gdy cukinia będzie już pokryta paskami z drugiej strony, dodaj do niej szparagi i wymieszaj wszystko. Grilluj wszystko przez 5 minut, co chwilę potrząsając patelnię. Na minutę przed końcem dodaj 1 łyżeczkę oliwy i łyżkę bazyliowego pesto. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Udekoruj świeżymi listkami bazylii. Możesz dodać kawałki mozzarelli.
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .