PROSTY PRZEPIS: Buraczkowy hummus

Hummus jest świetnym wyborem, gdy dopada cię głód. Wyśmienicie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem lub ze świeżymi warzywami. Dzisiaj w nietypowej odsłonie - z nutą buraka.

Składniki:

- 1 szklanka suchej ciecierzycy

- 3 łyżki pasty tahini

- 1 średni burak

- sok z połowy cytryny

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- sól

- 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc.

Następnego dnia ciecierzycę odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotuj, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka - ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.

W międzyczasie ugotuj do miękkości buraka.

Gdy ciecierzyca będzie już miękka, opłucz ją w zimnej wodzie, dodaj pastę tahini z czosnkiem i wszystko utrzyj ręcznym blenderem. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i wszystko zblenduj ponownie na bardzo gładką masę.

Na koniec dopraw do smaku solą, polej oliwą i gotowe!

.. .

.. .

WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ  TUTAJ .

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.