Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 3 łyżki pasty tahini
- 1 średni burak
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej dużą ilością zimnej wody, dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej i zostaw na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedź, opłucz i zalej świeżą wodą także z łyżeczką sody. Gotuj, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka - ugotowanie do tego stopnia miękkości zajmuje około 30-50 minut.
W międzyczasie ugotuj do miękkości buraka.
Gdy ciecierzyca będzie już miękka, opłucz ją w zimnej wodzie, dodaj pastę tahini z czosnkiem i wszystko utrzyj ręcznym blenderem. Następnie dodaj buraka, sok z cytryny i wszystko zblenduj ponownie na bardzo gładką masę.
Na koniec dopraw do smaku solą, polej oliwą i gotowe!
WIĘCEJ PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ .